KOKOOMUS PUOLUSTI VAPAALAN VIHERALUEITA
Kokoomus puolusti Vapaalan useiden viheralueiden säilyttämistä. Kaupunkisuunnittelulautakunnassa äänestytimme neljä kaavaa. Koska Uurrepuiston osalta äänet menivät siellä tasan, äänestytimme sen myös kaupunginhallituksessa ja valtuustossa. Valitettavasti vasemmiston ja vihreiden yhteisrintama piti ja hävisimme molemmissa.
Varoitus, tämä blogi sisältää poliittisia kommentteja,
eikä sen kirjoittaja olla sataprosenttisen objektiivinen.
Vapaalan tiivistäminen tuntuu olevan Vantaan agendalla valitettavan vahvasti. Se on sääli. Minusta Vapaala on mitä mukavin puistomainen pientaloalue, jonka kehittämisessä pitäisi panostaa elämänlaatuun ja viheralueisiin eikä entistä suurempaan tehokkuuteen.
Kirjoitin aiemmin kaupungin hankkeesta sallia tiiviimpi rakentaminen vanhoilla tonteilla. Tuo hanke meni päätöksentekoelimissä läpi. Lisätalojen rakentaminen omalle tontilleen on tietysti jokaisen tontinomistajan
ikioma valinta, joten niitä toivon mukaan ei kovin nopeasti tule.
Toinen juttu on se, että heti tuon päätöksen jälkeen kaupunki esitti kaavamuutoksia, joilla osa Vapaalan viheralueista muutetaan asuntotonteiksi. Kun sellainen kaava menee läpi, siitä asiasta ei vanhojen asukkaiden lupia tarvitse kysellä.
Puolueiden äänestyskäyttäytyminen
poikkesi niiden imagoista
Esitys tuli maaliskuussa Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn. Kokoomuksen ja RKP:n yhteinen porvariryhmä kritisoi esityksiä ja sai ne jätetyksi pöydälle. Huhtikuun kokouksessa asiasta piti päättää ja se tehtiin valtaosin äänestämällä.
Päätöksenteko koski yhteensä kuutta viheraluetta, jotka on merkitty yllänäkyvään karttaan: Vapaalantie 10, Raspitie ja Vuolutie , Talttapuisto, Uurrepuisto, Vuolupuisto ja Naulapuisto.
Äänestys noudatti karkeasti ei-sosialistit/sosialistit-rintamalinjaa. Mutta ihan eri suuntaan kuin mitä mielikuvia puolueet yleensä itsestään rakentavat.
Demarit kannattivat jokaisen esitetyn viheralueen rakentamista - mutta Kokoomus ja RKP vastustivat. Vihreät olivat siinä välissä. Viheralueiden puolesta äänestivät mielestäni aina myös perussuomalaiset ja useimmiten myös keskustan edustaja.
Vaa’ankieleksi muodostuivat käytännössä vihreät ja vasemmistoliitto, jotka olivat kahdessa äänestyksessä samalla puolella kuin Kokoomus vihrealueita puolustamassa. Vain näissä kahdessa äänestyksessä Kokoomuksen ja RKP:n kanta voitti ja viheralueet saivat jäädä viheralueiksi.
Äänestykset menivät näin:
1) Vapaalantie 10: kuusi omakotitonttia puiston paikalle. Päätös meni meni läpi äänin 9-7.
2) Uurrepuisto: kolme omakotitonttia. Äänin 8-8, puheenjohtaja Pirjo Ala- Kapeen äänen ratkaistessa menee nähtävillepantavaksi.
3) Vuolupuisto (kolme omakotitonttia). Kaavamuutos hylättiin äänin 11-5
4) Naulapuisto (kaksi omakotitonttia). Kaavamuutos hylättiin äänin 11-5.
Osa asioista päätettiin yksimielisesti, kuten lautakunnissa yleensäkin. Raspitie ja Vuolutie (seitsemän omakotitonttia) ja Talttapuisto (enintään kuusi pientaloa) hyväksyttiin yksimielisesti. Näistä Talttapuiston kaava menee vielä nähtäville pantavaksi.
Asuntorakentamista koskevien kaavapäätösten lisäksi tehtiin myös yksimielinen päätös Vapaalan yksityisten palvelujen kehittämiseksi. Vapaalantie 2-4:ään tulee kilpailua lisäämään päivittäistavarakauppa Lidl.
Lauri Kaira 17.4.2018