Vaihtoehto Vantaan ratikalle - mikä se
olisi ollut?
Ruotsissa otetuissa kuvissa on edullinen ja joustava superbussitekniikalla toteutettu kiskoton ratikka, jollaisen hankkimista esitin Vantaalle.
Alla oleva teksti on lehtijutusta vuodelta 2021
Ratikkavaltuustossa äänestettiin Laurin esittämästä vaihtoehdosta ratikkasuunnitelmalle. Millainen se olisi?
Vantaan ratikkavaltuustossa joulukuussa 2019 äänestettiin ensin Lauri Kairan (kok.) tekemästä vastaesityksestä ja sen jälkeen kristillisdemokraattien hylkäysesityksestä. Molemmat hävisivät selvin numeroin.
Mitä Kaira tarkalleen ottaen esitti ja miksi?
Kokouksen pöytäkirjan mukaan hän esitti, että koko asia palautettaisiin valmisteluun ”sillä ohjeistuksella, että ns. superbussiteknologiaa hyödyntäen toteutetaan vantaalaisia laajemmin palveleva hajautettu malli, jossa luodaan useita ratikkamaisia linjoja eri puolille Vantaata asukkaiden tarpeiden mukaisesti.”
Tuttu malli Pohjoismaista
Esitys koski niin sanottuja ”kiskottomia ratikoita””, joita toimii muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa. Millaisia ne ovat?
”Niillä on omat kaistat ja pysäkit, ne näyttävät ratikalta ja palvelevat kuin ratikka”, Kaira kertoo. ”Erona on hinta ja se, että niille voi tehdä erillisiä linjoja vapaasti eri puolille kaupunkia.”
Koska tällainen kevytratikka pääsee huoltovarikolle tavallisia teitä pitkin, se ei ole sidottu yhteen kiskopariin. "Toisin kuin perinteisellä ratikalla, saisimme näin useita erillisiä lähiratikka-linjoja sinne, minne tarvitaan."
Kiskot sitovat paljon
Vantaalle suunnitellaan nyt yhtä pikaratikka-linjaa. Pikaratikka on ratikan ja paikallisjunan välimuoto, jolla on tavallista ratikkaa pidemmät pysäkin välit.
Pikaratikka on sidottu kiskoihin. Raidelinjaston pitää olla yhtenäinen, koska ratikoiden pitää päästä kaikkialta huoltovarikolle.
Ei siis voi tehdä yhtä ratikkalinjaa Hakunilasta Tikkurilaan ja toista Aviapoliksesta lentokentälle. On pakko tehdä niiden väliin kiskoyhteys myös Tikkurilasta Aviapolikseen.
"Vaikka Tikkurilasta Aviapolikseen menee jo paikallisjunan kehärata, sille välille tarvitaan tämän takia tuplaraide pikaratikalle."
Samasta syystä on tehtävä tunneli Tikkurilan ja Kehäradan ali.
"Tällaiset rajoitteet olivat hyväksyttäviä silloin, kun muita sähköllä kulkevia vaihtoehtoja ei ollut. Kun sähköbussit keksittiin, tarjoutuu uusi vaihtoehto.
Vastaesitys taas koski lähiratikka-verkostoa, joka toteutettaisiin sähköbusseilla. ”Sen etuna on hinta, rakentamisen nopeus ja joustavuus.”
”Jos on mahdollista saada lähiratikan tyyppiset linjat laajemmalle alueelle, miksi maksaa kiskoista? Etenkin kun kiskoliikenne on tunnetusti talvella epävarmaa.
Hyötyä laajemmalle alueelle
Kaira sanoi valtuustopuheessaan, ettei vastusta joukkoliikenteen kehittämistä. Mutta pelkää, että pikaratikkamalli syö resursseja joukkoliikenteen kehittämiseltä muilla alueilla.
”On paljon suuria asuinalueita ... kuten Pähkinärinne, Kartanonkoski, Ylästö ja Hämevaara …. jotka eivät ole minkään radan varressa.”
Kaira toivoisi, että niistä kulkisi kiskoton lähiratikka lähimmille paikallisjuna-asemille.
Kompromissi ei kelvannut
Kun Lauri löysi ammattilaislähteistä tietoa sähköbussitekniikalla toimivista ”kevytratikoista” eri maista, hän jakoi sitä sekä oman että muiden puolueiden sisällä.
”Toivoin, että tämä kompromissi kävisi kaikille. Olin väärässä.”
”Tuntui siltä, että monille oli tärkeintä kehittää tiettyjä radanvarren asuinalueita. Puhuttiin muun muassa maan arvon nousemisesta.”
”Tottakai kaupungin rahan käyttö buustaa aluekehitystä. Mutta sitä en tiedä, onko kiskopari tässä tehokkaampaa kuin panostus kouluihin, päiväkoteihin ja urheilupuistoihin.
”
Hajautettu lähiratikka-verkosto torjuisi Kairan mielestä myös ilmaston muutosta tehokkaammin kuin yksittäinen pikaratikka-linja.
”Jos halutaan vähentää henkilöautoilua, pitäisi joukkoliikennettä kehittää siellä, missä on jo valmiiksi asukkaita ja paljon liikennettä”, Kaira sanoo. ”Yksittäinen pikaratikkareitti ei vaikuta yhtä nopeasti ja yhtä tehokkaasti.”
Jäikö hampaankoloon?
Kaira vakuuttaa, ettei äänestys jättänyt hänelle mitään hampaankoloon. ”Olen hävinnyt äänestyksiä ennenkin. Ymmärrän myös, että olisi vaatinut paljon rohkeutta tehdä meille aivan oma malli.”
Yksi asia kuitenkin kismittää. ”Ehdotukseni erosi kahdella tavalla: sekä teknisesti että hajautetulta ratkaisultaan.”
”Saimme vertailulaskelman siitä, minkä verran kiskoratikan reitin hoitaminen sähköbussilla säästäisi,” Kaira kiittelee. ”Sitä ei sen sijaan koskaan selvitetty, mitä etuja hajautettu, vuosien mittaan vaikka koko Vantaalle levittäytyvä kevytratikkaverkosto tuottaisi.”
”Sellaisen taloudelliset ja vetovoima-vaikutukset jäivät selvittämättä. Uskoisin että ne olisivat merkittäviä, koska ne koskisivat hyvin laajoja alueita Vantaalla.” <>
Julkaistu kuntavaalilehdessä toukokuussa 2021