Mihin meni euro VAKEn budjetista 2024?
Aluevaltuusto hyväksyi joulukuun 2023 kokouksessa vuoden 2024 budjetin. Tämä teksti on tehty sen puheen pohjata, jolla esittelin aluevaltuustolle budjetin talousarvioneuvottelukunnan puheenjohtajana.
Aluevaltuusto teki vuoden merkittävimmät päätökset joulukuun kokouksessaan. Se hyväksyi sekä ensi vuoden talousarvion että 300 miljoonan suuruisen tehostusohjelman. Molemmat valmisteltiin vetämässäni talous- arvio- ja suunnitelmaneuvottelukunnassa.
Valmistelu- ja vaikuttamisprosessi
Aluehallitus asetti neuvottelukunnan 13.6.2023. Tehtävänämme on ollut vastata talousarvioneuvotteluista ja uudistusohjelman valmistelusta.
Työ organisoitiin niin, että jokaisella valtuuston jäsenellä on ollut mahdollisuus tulla kuulluksi. Aluevaltuutetuilla ja aluevaltuustoryhmillä on ollut mahdollisuus kysyä tai pyytää selvitystä esityksestä kirjallisesti, ja saimme yhteensä 319 kysymystä.
Lisäksi heillä oli mahdollisuus tehdä kirjallisesti muutosesityksiä talousarvioesitykseen, joita saimme 142 kappaletta. Muutosesitykset käsiteltiin neuvottelukunnan kokouksessa 21.11.2023, ja hyväksyimme niistä, ehkä joitakin sanamuotoja säätäen, peräti 77 kappaletta!
Aluehallitus hyväksyi esityksen 28.11.2023 ja aluevaltuusto
hyväksyi sen 12.12.2023.
Budjetin avainluvut
Millainen budjetti siis on? Budjetin menot ovat 2024 noin 1,3 miljardia euroa, ja alijäämää on 100,4 miljoonaa euroa.
Jos olisimme kaupunki, tuo alijäämä katettaisiin ottamalla velkaa. Koska hyvinvointisalueen rahoitus tulee valtaosin valtiolta, niillä on oikeus hakea valtiolta lisärahoitusta. Todennäköisesti hyvinvointialue yrittää hakea sitä ja ellei sitä saada, sitten pitää ottaa velkaa samaan tapaan kuin esimerkiksi Vantaan kaupunki tekee.
Mihin raha siten kuluu?
Kun katsomme toimintamenoihin laitettavaa yhden euron kolikkoa, siitä menee: 29 senttiä HUS:ille, 15 senttiä perustason terveyspalveluihin, 15 senttiä vanhusten palveluihin, 14 senttiä lasten ja nuorten palveluihin, 14 senttiä aikuissosiaalityön ja vammaisten palveluihin, 9 senttiä yhteensä konsernipalveluille, johdolle, hallinnolle, it-yksikölle sekä 4 senttiä pelastuslaitokselle.
Raha on tiukalla
Kaikkien hyvinvointialueiden talous on tiukalla. Tiukka talous on osa Sanna Marinin hallituksen tekemää soteuudistusta. Hyvinvointialueiden tehtävänä on tehostaa sotepalvelujen tuotantoa niin paljon, että ikääntyvä Suomi pystyy tarjoamaan riittävät ja tasavertaiset palvelut kaikille.
Väestön ikääntyminen ja tuottavassa työssä olevan ikäluokan osuuden pieneneminen tekee siitä vuosi vuodelta vaikeampaa. Hoivan tarve kasvaa samalla, kun resurssit pienenevät. Tämä on vaikea yhtälö.
Se yhtälön ratkaiseminen on olennainen osa soteuudistusta. Meidän on kyettävä tehostamaan toimintaamme. Siksi meidän hyvinvointialueemme on tekemässä uudistusohjelman, jolla jokaisella eurolla pyritään saamaan enemmän aikaa. Kirjoitan uudistusohjelmastamme lisää seuraavassa blogissa.
Lauri Kaira
23.12.2023